Брониківська громада

Житомирська область, Звягельський район

Ящур – що варто знати!

Дата: 10.04.2025 10:39
Кількість переглядів: 34

 

Ящур - небезпечне захворювання, що призводить до загибелі поголів’я свійських парнокопитних тварин, а також може передаватися людині.

Останнім часом спостерігається ускладнення епізоотичної ситуації в країнах Європи щодо ящуру великої рогатої худоби. На початку цього року ящур був зареєстрований в Німеччині, на території Словацької Республіки та Угорщини. Звягельське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області просить власників свійських тварин бути особливо уважними та ретельно дотримуватися правил біобезпеки.

Останній випадок ящуру в Україні був зареєстрований в 1988 році.

Ящур - це транскордонна хвороба тварин з високою ймовірністю занесення на території сусідніх країн, яка глибоко впливає на продуктивність тваринництва та порушує регіональну та міжнародну торгівлю тваринами та продуктами тваринництва.

На ящур можуть хворіти і люди. Основний шлях інфікування людей відбувається через вживання сирого молока хворих на вірус ящуру тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м’ясо.

Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-краплинним шляхом при контакті з хворою твариною. Люди здатні виділяти вірус у респіраторному тракті протягом 24-48 годин.

Виникнення даного захворювання може мати вплив на розвиток сільського господарства та значні економічні збитки. Спалах хвороби в країні миттєво викличе заборону експорту тварин та тваринницької продукції до всіх країн, вільних від ящуру.

Хвороба має здатність швидко поширюватись на значній території, серед молодняку викликає високий падіж та поодинокі летальні випадки серед дорослих тварин.

Шляхи передачі ящуру:

– прямий контакт з інфікованими свійськими або дикими тваринами. Виділення вірусу відбувається через дихання, зі слини, фекалій та сечі, молока та сперми – за 4 дні до появи клінічних ознак;

– контаміновані продукти тваринного походження (необроблені м’ясні продукти, харчові відходи та молоко). Вірус здатен зберігатись від одного дня до декількох тижнів;

– забруднений одяг, взуття, обладнання, транспортні засоби для перевезення тварин та інше (сіно, корм, вода, молоко та біопрепарати);

– може передаватись повітря-крапельним шляхом за низької температури та високої вологості.

Інкубаційний період може тривати від декількох днів до двох тижнів.

Як розпізнати ящур?

Клінічні ознаки ящура залежить від штаму вірусу, віку, виду та породи інфікованих тварин. У хворих тварин на внутрішній поверхні ротової порожнини, язиці, вимені та кінцівках спостерігають ураження афтами. Також з’являється слиновиділення, анорексія, кульгавість, лихоманка, аборт і раптова загибель новонародженого молодняку та зниження молочної продуктивності.

Власники корів, кіз, свиней, та інших парнокопитних можуть убезпечити своє поголів’я від інфікування ящуром, дотримуючись простих правил біобезпеки. Адже ящуром тварина може інфікуватися від іншої дикої або свійського тварини (для щойно придбаної худоби необхідно забезпечити 30 денний карантин).

Також вірус ящуру може переноситись з кормами, на приладді, транспорті, взутті та одязі персоналу і, навіть, переноситись вітром. Нагадуємо, що ящур – це вірусна хвороба, спільна для людей і тварин, що призводить до вибраковки всього поголів’я. Україна наразі є вільною від ящуру, проте в сусідніх країнах він фіксується.

У разі підозри щодо наявності хвороби у тварин необхідно негайно повідомити Звягельське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь